Tanzánia

Vadászat Tanzániában

Tanzánia a déli szélességi fok 1 és 12 fok között található. Az előtte húzódó szigetek – mint Zanzibar, Pemba és Mafia – is az állam területéhez tartoznak. Tanzánia a 945.000 km2 területével Kelet-Afrika legnagyobb országa. Lakóinak száma 34 millió. Jóllehet Tanzánia a szegény afrikai országok közé tartozik, politikailag stabil és biztos ország. Tanzániában közel 120 nyelvet használnak. A lakosság 90%-a a bantu nyelvek valamelyikét használja. A legelterjedtebb a szuahéli nyelv.

Az országban 4 nemzetközi reptér van:
Dar es-Salaam International Airport (DAR)
Kilimanjaro International Airport (JRO) Arusha és Moshi városok között
Zanzibar Kisauni International Airport (ZNZ)
Mwanza International Airport (MWZ)

Felszínének zömét a Kelet-afrikai-magasföld hullámos szavannája uralja. A fennsíkból északon hatalmas vulkánikus hegyek és vulkánok emelkednek ki. Ezek közül a Kilimandzsáró hegység csúcsa, a Kibo Afrika legmagasabb pontja is.
Tanzánia változatos földrajzi jellemzői változatos éghajlati feltételekkel párosulnak. A fennsíkokra a trópusi éghajlat a jellemző, sok részén elég hűvösek az éjszakák. Az Indiai-óceán partszakaszán forró, párás, trópusi klíma van, amelyet némiképp enyhít a tenger közelsége. Az ország északkeleti hegyi lankáin azonban szinte egész évben mérsékelt éghajlat van. A március és május közötti időszakokban  gyakran kell esőre számítani valamint november és január közé eső időszak az esős évszaknak számít

Gazdag sziklás hegyvidéki régiók, erdős hegyek, nyílt füves szavannák, sűrű bozótos területek teszik nagyon változatossá a tájat. A napszakok közötti hőingadozás nagyon nagy!  Nappal nagy a forróság, míg éjszaka nagyon lehűl a levegő.

Tanzánia csodálatos állatvilágát a nemzeti parkok védik. Arusha Nemzeti Park, Gombe Nemzeti Park, Katavi Nemzeti Park, Kilimandzsáró Nemzeti Park, Kitulo Nemzeti Park, Mahale-hegység Nemzeti Park, Manyara-tó Nemzeti Park, Mikumi Nemzeti Park, Mkomazi Nemzeti Park, Ngorongoro Természetvédelmi Terület, Ruaha Nemzeti Park, Rubondo-sziget Nemzeti Park, Saadani Nemzeti Park, Serengeti Nemzeti Park, Tarangire Nemzeti Park, Udzungwa-hegység Nemzeti Park.
Ezek közül a világörökség részévé nyílvánították a  Kilimandzsáró Nemzeti Park, Ngorongoro Természetvédelmi Terület, Serengeti Nemzeti Park, Selous Vadrezervátum.

A vadászat Tanzániában nagyon régi tradíció. A Hamingway-stílusú klasszikus szafarik miatt érdeklődnek egyre többen az ország iránt. Nagyon jó vadpopuláció, professzionális vadászkíséret, az esély a kapitális trófeák elejtésére, és nem utolsó sorban a változatos kelet-afrikai táj teszi Tanzániát az afrikavadászok paradicsomává.

Tanzániában kizárólag szabad területen folyik a vadásztatás.

A hivatalos vadászati idény március 01-én indul, és december 31.-ig tart. A vadászat napkeltétől napnyugtáig tart gyalog és terepjáróval. Az autótól gyalog cserkelünk a kilesett vadra. Oroszlánra és mindenekelőtt leopárdra a beetetett helyen vadászunk.

Vadásszon Tanzániában, Afrika legszebb és vadban leggazdagabb országában!

Ahol vadásztatunk:

1. Selous
Selous az 5,4 mill. ha –val a legnagyobb bekerítetlen természetvédelmi terület Afrikában. A mostani szafarik elsősorban az (L1,R1,M1,K4 ) területeken folynak. Ezek a területek elefánt, bivaly, oroszlán, leopárd, és sable vadászatára a legjobb részei a Selous-i parknak.
A Kilombero illetve a Ruaha folyónál probléma nélkül vadászható víziló és krokodil. A természeti adottságokból adódóan nagyon nagy számban fordulnak elő a következő vadfajok: eland. kudu, vízibak, lichtenstein hartebeest, nyassaland wildebeest, bozóti bak, riedbock, zebra, impala, bóbitás antilop, varacskos és bozóti disznó, stb…..

2. Massailand
Massailand Afrika klasszikus vadászterületeihez tartozik a természeti szépségével, valamint vadgazdagságával. A Ngorongoro kráter környékén a legjobb vadászterületeken vadásztatom vendégeimet: bojtosfülű oryx-ra,  kiskudura, és gerenukra...
Vadászható még: Oroszlán, bivaly, leopárd, eland, kudu, vízibak, fehérfarkú és csíkos gnú, hartebest, dik dik, bergriedbock, bozóti bak, tomson és grant gazella, stb….

3.Kigosi
Az ország nyugati felén a vizenyős MOYOWOSI Nemzeti Park-kal határos a Kigosi Nemzeti Park, amely a kivételesen erős hímoroszlánjairól, elefántjairól, a 45 inch- nél erősebb bivalyairól, és a 47 inch körüli sable-ről híres.
Vadászható még: roan, sitatunga, topi, defassa vízibak, stb… 

Utazás és oltási előírások

A beutazáshoz érvényes vízum szükséges. Elintézés Dar-Es Salaamban a reptéren intézzük. A sárgaláz elleni oltás kötelező, és malária elleni gyógyszer javasolt, ha valaki az ország nyugati vagy keleti felén vadászik. Ezen túl javaslom Önnek a kombinált oltást. Hepatitis-A/Diftéria és kanalas orvosságot a tífusz ellen. Ellenőrizze a Tetanusz-védettségét, ha kell, újítsa meg.
Ha bármilyen betegsége van, közölje vadászatszervezőjével!

Fegyverelőírások
Tanzániában a bivaly-vadászathoz legalább 375 H&H (9,5 mm) kaliberrel kell vadászni. Ennél a kalibernél javaslom Önnek a teljes köpenyes kemény lőszert. A legjobb fegyver a 416-os, vagy a 485-ös Winchester Magnum kaliberű, vagy hasonló ilyen nagy kaliberű fegyver.
A bivaly esetében az általános lőtávolság 20-60 méter. Általánosságban maximum 3 fegyvert lehet az országba vinni. Ha Ön a bivalyvadászatra egy nagy kaliberkörből származó fegyvert hoz, annak az antilopvadászatra 7 mm-estől felfelé kell kalibert választania. Ajánlott a 300 Winchester Magnum vagy 8x68 kaliberek.

Minden fegyveradatot és lőszermennyiséget a vadászat előtt legkésőbb 4 héttel az indulás előtt meg kell kapjak, hogy a szükséges fegyver-behozatali engedélyeket elintézhessem.

A vadásztábor
Tanzániában nálam a vadászat még a klasszikus stílusban folyik. A szállás a legtöbb helyen berendezett sátrakban van. Minden sátor a következőkkel van felszerelve: fix ágyak, ágynemű, éjjeliszekrény, ruhatartók, egyéni tusoló és WC. Gázzal működő hűtők, rövidhullámú adó-vevő, és egy terepjáró természetesen a felszerelés komplett részét képezik. A tábor személyzete 12-15 fő, akik a nap 24 órájában szolgálatra állnak.


Tudnivalók a vadászati törvényekről
A megsebzett vad elejtettnek számít, amit teljes összegben ki kell fizetni.
Szigorúan tilos közlekedési eszköz 200 m-es körzetében a vadászat.
Az éjszakai vadászat és a mesterséges fényforrással folytatott vadászat tilos.

 


Indulás

A klimatikus feltételek ideálisak. Napközben alig van 30 C° felett a hőmérséklet, és éjszaka nem megy 15 C° alá. A levegő száraz. Csak október közepétől van nyomott, fülledt idő, időnként esővel. Fontos az erős cipő, amiben jól lehet gyalogolni.
Nem kell távfutóként felkészülni, de az utazás előtt egy-két héttel jó egy kis szapora gyaloglás naponta a szabadban.

Lövés
Fontosnak tartom, hogy az utazás előtt gyakoroljon a pontos lövés miatt. Autóról tilos vadászni/lőni, és még kivételes esetekben sem oldható meg. Ülve sem lehet jól lőni, leggyakrabban a következő pozíciókból lehet lőni:
állva, háromlábú kitámasztóról. Ezzel mi mindig fel vagyunk szerelkezve. Ha erről nem lehetséges a lövés, akkor fához támaszkodva, illetve támasztva van mód lövésre. Általános lőtávolság 60-80 m.
Ülve, szintén a háromlábú támasztékról, amikor nincs lehetőség a cserkelés után felállni.
Szabadkézből: ha a bivaly 30 m-re áll Öntől, gyakran kell szabadkézből lőni.

A bivaly nagy, de ennek ellenére mind a három pozíciót gyakorolni kell.
Ügyeljen arra, hogy a fegyver adatait pontosan adja meg, mert ezek alapján tudom a szükséges papírokat elintézni. Ellenkező esetben fegyvert kell bérelnie és kifizetnie.

Ha egészségügyi problémái vannak, kérem, tudassa velem előre (pl. cukorbetegség, stb.), valamint, ha a szállodában egy- vagy kétágyas szobában szeretne éjszakázni.


Ruházat
Általában mindenki sok ruhát pakol az útra. Kérem, ne felejtse el a napi mosatási szervizt, amit biztosítunk a táborban. Ügyeljen a ruhaszínek helyes megválasztására. Vadászaton előnyös a középbarna, zöld, a táborban a beige színek.
Ami elegendő: 3 hosszú nadrág, 2 rövidnadrág, 4 ing, 1 meleg kabát, 1 meleg pulóver, 2 pár erős, stabil cipő, 1 szandál vagy túracipő, 1 vadászkalap.

Gondoljon arra, hogy egy garnitúra vadászruhát kézi poggyászként hozzon magával abban az esetben, ha a csomagja későn érkezik!

További fontos dolog: napszemüveg, napolaj vagy krém (legalább 10 faktoros), rovarcsípések elleni krém, rovarirtó spray a sátorba, szájkrém,  kézi kis zseblámpa pótelemekkel, kis távcső (7-10x30 vagy 7-10x42), vadászkés, kamera + film, lőszertartó öv. Eső elleni kabát vagy poncsó októbertől.
Ezen kívül nem szabad elfelejteni: útlevél, repülőjegy, nemzetközi oltási könyv (sárgaláz elleni oltás kötelező!!), fegyvertartási engedély.

Érkezés

Először vízumellenőrzés. Javaslom, hogy a vízumot a repülőtéren intézze el. Ezután jön a vámellenőrzés, ahol megkapja Ön a csomagját. Legkésőbb ott fog Ön egy képviselővel találkozni, aki a vámolásnál, fegyver ellenőrzésnél a segítségére lesz. Ő fogja Önt a Hotel Seacliff-ba kísérni. Érkezéstől függően este vagy éjszaka fog a szállodába megérkezni. A szobafoglalást előre én intézem. Másnap reggel jól kialhatják magukat az Indiai-óceán partján. 12 órakor indulás a hotelből tovább chartergéppel a vadászterületre. Legkésőbb itt a landolás után a repülőtéren fogadom Önt, majd megyünk a táborba. Szállás elfoglalás, ebéd, pihenés, próbalövés és rövid terület megtekintése. A következő reggel indul a vadászat!

Fizetés
Többletkiadás: a hotel hitelkártyával fizethető. Minden más további költséget – mint a kilövés, puskabérlet/fegyverbehozatal, borravaló, alkoholos italok és esetleg preparáció Tanzániában – csak US dollárral és készpénzben kell Önnek fizetnie.
500 US$ borravalóval számoljon a tábor személyzetének, illetve a hivatásos vadásznak (12-18 fő).

Személyre szabott AJÁNLATAINKAT kérje irodánktól!