Oroszország

 Orosz Föderáció

  • Fekvése: Európa és Ázsia. Északról a Jeges-tengerrel határos, Európa és a Csendes-óceán között fekszik. Területe 17.075.200 km2..    Időzónája eltér hazánkétól: GMT+3 - +11. Fővárosa Moszkva. Államformája: köztársaság. Hivatalos nyelve az Orosz.

 

 

Az Oroszon kívül beszélik az : ukrán, üzbég, belorusz, litván, lett, észt, jiddis, grúz, örmény, moldován, kazah, avar, csecsen, baskír, burját, tatár, jakut, udmurt, komi, mari, mordvin, karjalai, kalmük, kabard azerbajdzsáni nyelveket. Az ország népessége eléri a 146.001.176 főt, és népsűrűsége a 8,6 fő/km2
Vallási tekintetben az ortodox keresztény (82%), valamint a muszlim jellemző
Hivatalos pénznem az Orosz rubel, váltópénze a Kopejka( kopek) ( 1 rubel = 100 kopek)
Az országon belüli népcsoportok megoszlása: orosz (81,5%), tatár (3,8%), ukrán (3%)
Közigazgatásilag: 49 területet különböztetünk meg, 21 autonóm köztársaságot, 10 autonóm körzetet, 6 vidéket, 2 területi jogú várost, és 1 autonóm területet. Az Orosz föderáció jelentős vasúthálózattal rendelkezik, melynek hossza 150.000 km körül becsülik. A Transzszibériai Vasúton hat nap és 10.000 kilométer megtétele után érhetjük el úticélunkat, ami rámutat az ország nagyságára. Az Ország hívószáma 7, autójelzése RUS
A különböző területeket jelentős mennyiségű úthálózat köti össze: melynek hossza megközelítően eléri a 950.000 km-t, azonban jelentős része a hazai úthálózatokhoz viszonyítva gyengébb minőségű. A területek nagy része elektromos hálózattal ellátott, és a : 220 V, 50 Hz a jellemző.

Beutazási szabályok:
Az Oroszországba utazó magyar állampolgárok vízumkötelesek. Szolgáltatásaink igénybe vétele esetén minden szükséges papírt biztosítunk, így a vízumügyintézést is vállaljuk.


Védőoltások:
Kötelező védőoltás nincs, de bizonyos területeken a diftéria, tetanusz, gyermekbénulás hepatitis A hepatitis B kullancs encephalitis  javasolt lehet.

  • Az ország éghajlata:
    Az Oroszországi Föderáció éghajlatának kialakulására néhány meghatározó tényező volt hatással. A hatalmas méretek, sok területnek a tengertől való jelentős távolsága miatt a kontinentális éghajlat az uralkodó. Északon szubarktikus éghajlat a jellemző. Az ország déli részének hegységei megakadályozzák a meleg légtömegek beáramlását az Indiai óceán felől, a nyugat és észak felé nyitott síkságok kiteszik az országot az arktikus (sarkvidéki) és az óceáni befolyásoknak. Emiatt az ország nagy részén csak két évszak különül el világosan: a tél és a nyár; a tavasz és az ősz rövid ideig tart. A leghidegebb hónap a január (a tengerparton a február), a legmelegebb általában a július. Oroszország négy éghajlati övezetben fekszik: arktikus, szubarktikus, mérsékelt és szubtropikus; a legkiterjedtebb a mérsékelt övezet. Szubtropikus éghajlata egy kis területnek van a Fekete-tenger partján, Szocsi környékén. Télen a hideg szárazföldi légtömegek miatt magas légnyomású területek alakulnak ki az ország belső területein; a január közepi légnyomás Szibéria déli részén 1040 millibar; ettől aterülettől nyugatra terjed Oroszország határai mentén Kazahsztántól Ukrajnáig. A magas légnyomású területeken Oroszország európai részén a délnyugati szelek dominálnak, Szibéria nagy részén a déli szelek, a Távol-Keleten az északnyugati szelek uralkodnak. Nyáron fordított a helyzet; a szárazföld belsejében a légtömegek felmelegszenek, és az ország ázsiai részén alacsony légnyomású területek alakulnak ki, ezért a nyári szélirány a téli ellentéte; Oroszország európai részén nyáron általában északnyugati szelek fújnak, Szibériában északi, a Távol-Keleten délkeleti az uralkodó szélirány.
    Legfontosabb iparágak: vas-és színesfémkohászat, acélgyártás, gépgyártás, kőolajfeldolgozás, alumíniumkohászat, közlekedésieszköz-gyártás, vegyipar, építõanyagipar, fa- és papíripar, textilipar, hiradástechnika, élelmiszeripar.
    Az ország látványosságai közül az alábbiakat emelnénk ki:


Moszkva

 

  

Ha Moszkvában nem lennének az arany hagymakupolás székesegyházak, a Vörös tér, és a Kreml, akkor nem sok látványosság akadna, csak a szürke lakónegyedek között barangolhatnánk.

Szentpétervár
Szentpétervár Oroszország legeurópaibb városa, amit a helyiek  "észak Velencéje". Néven emlegetnek. Lélegzet elállító építészeti remekeit a sztálini kor sem tudta eltüntetni. Legjelentősebb látnivalói az Ermitázs Múzeum, a Nyári Palota a Néva sugárút, a Péter és Pál Erőd, Transz szibériai Vasút Vlagyivosztokig
A Transz szibériai Vasúton hat nap és 10.000 kilométer megtétele után az utazó tényleg azt mondhatja, hogy ismeri az országot. Moszkvától Vlagyivosztokig Szibérián keresztül elhalad a Bajkál-tó, Irkutszk és Ulán Ude, a helyi buddhista központ mellett.


Szocsi
Szocsi a Fekete-tenger leghíresebb üdülőhelye, szubtrópusi klímája az orosz elit paradicsomává tette.

Novgorod
Novgorod az ország egyik legrégebbi városa, történelmi emlékei azonban, hála Rettegett Ivánnak és a náciknak, nem maradtak tökéletes épségben fenn. A Várban megcsodálhatjuk a Szent Szófia Székesegyházat, a Millenniumi Emlékművet, és a Történeti Múzeumot. A várfalon kívül van a csodás palotákkal körbefont középkori piactér, valamint a Megváltónk temploma, melyben gyönyörű bizánci freskók láthatók.


A Volga folyó
A Volga Európa leghosszabb folyója, mely szép lassan hömpölyög a Kaszpi-tenger felé. A folyó partján számos érdekes város fekszik, közülük is kiemelkedik Oroszország legrégebbi tatár városa, Kazán, Lenin szülővárosa Uljanovszk, valamint a régi Sztálingrád, a mostani Volgográd, amely a második világháború egyik legvéresebb csatájának helyszíne volt.


Személyre szabott AJÁNLATAINKAT kérje irodánktól!