Gímbika

Vadászat gímszarvasra

 

Az ország legjelentősebb nagyvadja, hazánk erdeinek koronás királya vadászok ezreit vonzza minden évben Magyarországra. A régi visszatérők nem tudnak szabadulni az őszi erdő varázsától, az ifjú kezdők pedig szívesen erednek a legendás történetek nyomába.

 

E közismert vadfaj az ország két meghatározó részén, a Dunántúl egész területén valamint az Északi-középhegység erdeiben él. A híres "korona" nagyságát elsősorban a területek, élőhelyek adottságai, valamint a gondos vadgazdálkodás befolyásolják.

 

A Dunántúl déli, ill. nyugati része (Baranya-, Somogy-, valamint Zala megye) kimagaslóan jó állománnyal büszkélkedhet, ahol az éves terítékekben nem ritkák a 12 kg feletti trófeák. A Dunántúl több megyéjében is mód van 10, 12 kg-os trófeájú állatok elejtésére.

 

Az Északi-középhegység területén élő gímbikák trófeái átlagosan kisebb súlyúak, mint az ország nyugati felén élőké, de 8-9 kg-os trófeájú állat itt is könnyedén ejthető.

 

A vadászat fő időszaka a szarvasbőgés, ami a különböző területeken más-más időben kezdődik. A déli megyékben már augusztus végén hallani a büszke bikák hangját, míg északon csak szeptember közepétől.
A gímbika vadászata történhet cserkelve, magaslesről, fogatról. Felejthetetlen élmény, ha a hivatásos vadász bőgőkürttel hívja be a kiszemelt bikát.

 

Vadászati idények

gímbika golyóérett szeptember 1 - október 31
IDEÁLIS szeptember 8 - szeptember 25
selejtbika szeptember 1 - január 31
tehén, ünő szeptember 1 - január 31
borjú szeptember 1 - február 28

nemzetközi pontszám

  170,00 - 189,99 bronz
  190,00 - 209,99 ezüst
  210-től arany