Őzbak

 Vadászat őzbakra  

 

A magyarországi őzbak egy olyan négylábú "Unicum",amely az egész világon ismertté tette hazánkat. Egyre több vendég érkezik tengerentúlról is, hogy egy-egy trófeát magáénak tudhasson.

Az ország összes vadászható területén fellelhető vad trófeanagysága eltérő, attól függően, hogy hol él. A Dunántúlon általában jó, illetve közepes az átlagos trófeák súlya (250-400 gr), de itt is előfordul kapitális, 500 gr feletti példány. A legnagyobb kuriózumok Szolnok, Békés, Hajdú és Szabolcs megyében esnek terítékre, ahol az állomány nagysága is többszöröse a dunántúliénak. Ezekben a megyékben, ha a téli időjárás is kedvezően alakul, évente több őzbak is puskacsőre kerül 500, és nem ritkán 600 gr feletti súllyal.
Vadászatát két időszakban ajánljuk: Az első április 15-től kb. május 20-ig tart, amikor a növekedésnek indult vegetáció miatt csaknem teljessé válik a takarás, és az állat szinte észrevehetetlenné válik. A tapasztalt, idősebb vadászok által kedveltebb másik, az úgynevezett üzekedési, vagy "szerelmi" időszak, ami július végére, illetve augusztus elejére esik. Ekkor sípszóval a legrejtőzködőbben élő, sosem látott öreg bakokat is elő lehet csalogatni.
Az őzvadászat történhet terepjáróról, pl. az Alföldön, ahol nagy területeket kell bejárni a nagy táblák miatt, cserkelve, magaslesről és fogatozva az erdős területeken.

 

Vadászati idények

ŐZBAK április 15. - szeptember 30.
IDEÁLIS április 15. - május 20.
ÜZEKEDÉS július vége-augusztus eleje
SUTA, GIDA október 1. - január 31.

 


Nemzetközi pontszám:

  105,00 - 114,99 bronz
  115,00 - 129,99 ezüst
  130,00-tól arany