Fácán

 

Az apróvad-vadászatban a legfontosabb vadfaj a vadászati bevételek és a teríték nagysága szempontjából a fácán. 
A fácánvadászat október 1-jétől január 31-ig tart. 
A korábbi évtizedek több százezres fácánnevelése és terítékre hozatala napjainkra nagyságrendekkel esett vissza, de még most is a legjelentősebb, vadászható apróvadunk. Szinte az egész ország területén foglalkoznak a nevelésével, vadászatával, de a legjelentősebb területek az Alföldön, Somogy, Heves, Nógrád és Szabolcs Megyékben találhatóak.
Vadászata két klasszikus módon történik: kereső- és hajtóvadászaton, hogy ezek után sokunk asztalára kerülhessenek ezek az ízletes húsú madarak.


1. Kereső vadászat
Az egyik legkedveltebb vadászati mód, ahol 2-8 vadász - kutyákkal és néhány kísérővel - a kisebb gazosokat, fasorokat, nádfoltokat megzavarva kapja puskavégre a felröppenő madarakat.
E vadászatok alkalmával jól megdolgozhatók a négylábú házi kedvencek, és a teríték akár a napi 50- 200 madarat is elérheti.

2. Hajtóvadászat
Ez a vadászati mód a fácánvadászatok klasszikus formája, ahol 6-15 vadász, számos hajtó és a vad felszedésében nagyon jól képzett kutyák vesznek részt. A vadászok leállnak, a hajtók pedig a madarakat a standok vonalára hajtják. 
A vadászok munkáját fegyvertöltögetők is segíthetik, hiszen vadászonként sokszor két puskával folyik a vadászat, a nagyobb terítéket elérése érdekében. Minden vadász mellett ezen kívül egy kutyás kísérő is dolgozik, azért, hogy a lőtt madarat precízen össze tudják szedni. Ezeken a vadászatokon a napi 500-1000 madár is meglőhető.