Mezei nyúl

A mezei nyúl (október 1. - január 20.) egész Európában elterjedt, kivéve az állandóan hóval borított vidékeket. Magyarországon mindenütt előfordul, de a nagyvadas területeken a számuk minimális, az igazi otthona az Alföld.
Az apróvad-fajok közül a mezei nyúl vadászata a legfárasztóbb, sokszor több órán keresztül kell az őszi mélyszántásban gyalogolni, hogy terítékre kerüljön.


A nyúlvadászatokon 10-20 vadász és legalább ugyanennyi hajtó fog közre 100-200 ha-s területet. A legismertebb vadászati módjai a vonalhajtás és az U-alakú vagy kör alakú hajtás. A nyúlban gazdag területek pontos, alapos szervezéssel a napi 200-300 db nyulat is meg tudják lövetni.

 

Ez a vadászat jól kombinálható más apróvadfaj vadászatával, a nyúl, fácán vagy akár a kitartóan lapuló róka elejtése remek passzió, izgalmas és igen aktív kikapcsolódás.
A legjelentősebb nyulas területek Békés, Csongrád, Heves és Szolnok Megyékben találhatóak.